hi-res-music-logo

Az amerikai Hangrögzítő Iparegyesület (RIAA) új emblémát tett közzé, melyet a digitális zenei forgalmazók használhatnak a nagyfelbontású hanganyagok jelölésére. Az logó számos ipari csoport közreműködésével jött létre.

Ez a logó segíteni fog a zenefanatikusoknak a legmagasabb minőségű hangfelvételek azonosításában – nyilatkozta a RIAA. A tavalyi év során az iparcsoportok így definiálták a nagyfelbontású zenét: “veszteségmentes hang, mely alkalmas a rögzített hangok zenei forráseszközökről, teljes spektrumban történő reprodukciójára a CD-nél jobb minőségben (48 kHz/20-bit vagy magasabb), így reprezentálva a művészek, producerek és hangmérnökök eredeti szándékait”.

A logó létrejötte mögött olyan csoportok állnak, mint a Consumer Electronics Association (CEA); DEG: The Digital Entertainment Group; The Recording Academy Producers & Engineers Wing; Sony Music Entertainment; Universal Music Group; és a Warner Music Group.

Nem csak az Egyesült Államokban ill. Kanadában, hanem Európában is ezzel a logóval fogják jelölni a nagy felbontású, kereskedelmi forgalomban letölthető vagy stream-elhető  digitális zenei felvételeket. A jelzést azzal a céllal tervezték, hogy kiegészítsék a japán Audio Közösség “Hi-Res Audio” jelzését, mellyel a manapság kompatibilis, konzumer elektronikai eszközökön találhatunk.

A logóhoz egyúttal a zenék digitális formátumának és felbontásának adatai is mellékelve lesznek, nyilatkozta a RIAA. Az új Hi-Res Music jelzés idén nyártól lesz elérhető a digitális zenei forgalmazók és kiadók rendszerében.

“A digitális zenefájlok rajongói kifejezik érdeklődésüket a veszteségmentes felvételek iránt, és szeretnénk egységes felületet teremteni számukra” – említette Mark Piibe, a Sony Music Entertainment fejlesztési és digitális stratégiai vezérigazgatója. “Ez az új logó és definíció lehetővé teszi a fogyasztóknak, hogy könnyen azonosítsák a teljes hangélményt reprodukáló felvételeket, melyek pontosan úgy szólalhatnak meg, ahogyan a művészek elképzelték”.

A tavalyi év során a csoportok a négy típusú master forrás alapján is megjelölték a nagy felbontású hangformátumokat, hogy különbséget lehessen tenni a forgalomban lévő, CD-minőségű és veszteségmentes fájlok között.

A csoport közleménye alapján mindegyik jelölés “azt jelzi, hogy a felvétel a jelenleg elérhető legjobb minőségű zenei forrásból származik”.

A négy kategória és a hozzájuk tartozó leírás a következő:

MQ-P: PCM Master forrásból származó, 48 kHz/20 bit vagy magasabb mintavételezésű (tipikusan 96/24 vagy 192/24) hanganyag

MQ-A: Analóg Master minőségű forrásból származó, nagy felbontású hanganyag

MQ-C: CD Master forrásból származó (44,1 kHz/16 bit tartalom) hanganyag

MQ-D: DSD/DSF mester forrásból (tipikusan 2,8 vagy 5,6 mHz tartaom) származó hanganyag

A hír forrása: twice.com