rel-t7i-aktiv-melysugarzoEd Selly utána akart járni, hogy vajon a REL 20 cm-es hangszórójú T7i mélynyomói tökéletes párost alkotnak, ha tandem módban használják őket?

A tangóhoz kettő aktív mélysugárzó kell?

Csak részben felelnek azért a hangért, amit egy film keveréséből hallunk, a házimozi fanok mégis odavannak a mélysugárzókért. Erre mintegy válaszként már olyan cégek is léteznek, amelyek semmi egyébbel nem foglalkoznak. A REL is egy közülük és van néhány nagyon specifikus elképzelésük arról, hogy hogyan is kéne mélysugárzót gyártani.

A T7i aktív mélysugárzó egy példaértékű eset. A T sorozat középső tagja, amely a REL konvencionális mélysugárzó termékkínálatának belépő szakaszát jelenti. Az “i” jelöli, hogy igazítottak, frissítettek rajta az eredeti T modellekhez képest, viszont a módosítások bizonyos részei kellően kiterjedtek, így az eredmény akár új bestiának is szólítható.

A T7i házimozi mélyláda továbbra is 20 cm-es fő hangszórót használ, melyet kiegészít egy 25 cm-es passzív radiátor, viszont a pozíciók felcserélődtek, így már az előre néző hangszóró aktív, míg a radiátor odalent mozog.

A hangszórókat önmagukban is alaposan felülvizsgálták. Préselt papír alapanyagot tartalmaznak, de a REL úgy szabta át a papír összetevőit, hogy keményebb és könnyebb legyen. Az aktív hangszóró így részben fémet is tartalmaz, ami nagyrészt lefedi látható felületét, ezáltal még merevebb (és jól mutat rajta a cég emblémája). A REL nagy hangsúlyt fektetett a hangszóró merevségére, mert számottevő hatást mutatott a meghajthatóság és hangvisszaadás terén, így eredményként gyorsabban képes elindulni és megállni, mint azelőtt.

A mélynyomó dobozát is felhizlalták, így immár 2,5 cm falvastagságú MDF-ből készül, ezáltal az eredmény egy valóban masszív konstrukció. A REL által rögzített talpak ideális működést nyújtanak a padlólemezben lévő radiátornak. Noha továbbra sem a legjobb választás lebegőpadlós szobákba, viszont a T7i könnyebben elhelyezhető azáltal, hogy nem kell reflexnyíláshoz alkalmazkodnunk. Emellett külsőleg is képviseli azt a szintet, ami számszerűsítve kb. 360 000 Ft-ot jelent.

A T7i dizájnjának bizonyos aspektusai egyértelmű REL sajátosságok. A hátoldalon lévő hűtőborda jelzi, hogy itt nincsen D osztályú erősítő. Helyette egy 200 W teljesítményű, AB osztályú végfok dolgozik, kiegészülve egy masszív toroid trafóval, amely a szükséges tápellátásért felel.

A REL mélyládák esetében hagyomány, hogy a standard, LFE-hez szükséges phono bemenet mellett található egy Neutrik Speakon aljzat is, amely közvetlenül a házimozi erősítő/processzor L/R hangsugárzó kimeneteihez illeszthető, hogy magas jelet lehessen továbbítani. Ez lehetővé teszi, hogy a szubláda kétcsatornás anyaggal is megszólaljon (ha nincs LFE csatorna), mivel ilyenkor a frontoknak szánt basszust veszi magához. Mégis megengedi a REL, hogy egyszerre használd  a magas szintű és LFE bemeneteket (át kell állítanod “Large”-ra a házimozi erősítőn a hangfalaidat), mi több, szerintük ez a legjobb installáció, amely által váltogathatsz kétcsatornás és többcsatornás meghallgatások között, utóbbi során extra bassust biztosítva a T7i számára.

Nincsen beépített EQ, fizikai távvezérlő vagy csinos applikáció, amivel eljátszhatnánk, de a hátoldali kezelőszervek közt található az alacsony és magas bemeneteknek elkülönített potméter, kiegészülve a keresztváltó tárcsával és fázis kapcsolóval.

Duplázás

Szóval miért fotóztunk le kettőt is belőlük? A REL meggyőződése, hogy  egy pár mélysugárzóval a legtöbb szobában energikusabb alsó frekvenciás szórást eredményez. A kettős mélyláda használat azt jelenti, hogy az elhelyezésük által kikerülhetők állóhullámból eredő gondok és szimplán az, hogy kétszeres sugárzási területet alkalmazunk, kevesebb erőkifejtést igényel az alsó frekvenciák megszólaltatásához. Ráadásul ma minden valamire való AVR már kettős mélynyomó pre-out kijárattal rendelkezik, így szégyen volna kihasználatlanul hagyni őket…

Hogy a második egységet még praktikusabb módon tudjuk bevetni, a REL kifejlesztett egy opcionális vezeték nélküli jeltovábbító modult is kimondottan a T szériához. Az Arrow (ami unokatestvére az S, Habitat és No. 25 mélyládákhoz szánt Longbow jelfogadónak) nevű eszköz egy jeladó eszközből áll, amelyet a házimozi erősítő LFE kimenetéhez kell csatlakoztatni (ez esetben is lehetséges a párhuzamos bekötés), valamint egy vevő modulból, amit a szub hátulján lévő RS232 aljzathoz kell illeszteni. a REL állítása szerint ez a kapcsolat veszteségtől és késedelemtől mentes. Kb. 70 000 forintos árával ez alaposan megnöveli a T7i aktív mélysugárzó összegét, de úgy tapasztaltam, hogy abszolút hibátlanul működött és megszűnt a kábelen való botladozásom. A párosítás gyors és könnyű, a javasolt hatókör pedig legfeljebb 13 méter lehet.

A tesztet viszont egyetlen T7i-vel kezdtem, amit RCA kábellel csatlakoztattam a házimozi erősítőmhöz.

Vigyázz, kész, rajt…

Néhány rámenős mélynyomótól eltérően ez a 20/25 centis kombi nem ragad meg azonnal az inged gallérjánál és nem rázza ki az agyad. És összemérve a velőrázó GoldenEar SuperSub X típussal, a T7i aktív mélysugárzó egyszerűen nem is megy le annyira mélyre (a gyártó 30 Hz-es alsó frekvenciás határértéket ír) vagy tölti meg a szobát annyira hatékonyan, de képes cserébe agilitást tenni az előadásához. És valóban, miután eltöltöttem egy kis időt a T7i-vel, egyre inkább megjelentek előnyös adottságai. A Patriots Day – Hazafiak Napja (Blu-ray, DTS-HD MA) c. film nézésekor megmutatták, hogy mire képesek. A mélyláda képes volt a bombázós jelenetet hatékony mélységgel és ütőerővel kezelni, frekvenciaspektrumának legaljáig is tisztességesen dolgozva, és ez olyan zsigeri, realisztikus hatást kölcsönzött, ami a képi cselekményt támogatta meg.

Ez természetesen a legkevesebb, amit elvárhatunk egy ilyen értékű mélysugárzótól. A T7i igazán ott kezdi el megmutatni tehetségét, ahol a robbantásoknak vége és kezdetét veszi a vadászat. Trent Reznor borongó zenei aláfestésében nem kevés basszus energia található és a mélysugárzó ezt képes nagyon szépen integrálni a sűrű, egyúttal atmoszférikus hangsávok közé. Saját szatelit sugárzóimmal párosítva 90 Hz-nél vágtam és a REL aktív mélysugárzó kifogástalanul összedolgozott velük, a legalsóbb regisztereket erőlködés nélküli stílusban közölve. Egy jó mélyláda ismertetőjegye az a valódi elismerés amit érzünk, amikor csak a mélysugárzót hallgatás közben kikapcsoljuk és a REL ezt kitűnően példázta.

Hangszóró készletének gyorsasága azt eredményezi, hogy kirívóan teljesít a komplex alsó frekvenciás anyagokkal is. A Whiplash c. filmben előadott Caravan élő fináléja kínzótesztként hat a mélyládákra és olyan jelenet, amit már megszámlálhatatlan alkalommal megnéztem. Aligha áll valami a nyíltan agresszív basszus útjába de ahogy Miles Teller dobolása egyre őrjöngőbb, az ezernyi elkülönülő dobverés egymástól elhatárolása kritikusan fontos. Ennél a jelenetnél a T7i  az egyik legjobb teljesítményt produkálta, amit eddig hallottam. Még a magas jelű kapcsolat használata nélkül is (szándékosan elutasítva a REL utasítása szerinti kijelentést, amely szerint “szinte mindig így fogod használni”) ez egy meglehetősen kifinomult eszköz. És még akkor is, ha LFE puristaként nem használod a szimultán bemeneteket, érdemes kipróbálnod hagyományos kétcsatornás hangrendszerben a magas jelű összekötést. Én úgy találtam, hogy a frontsugárzókkal jobban tudott összesimulni a mélynyomó és a sebesség érzet is javult.

Szóval mi történik ha megduplázod őket? Az én hallgató szobámnak megvan az az előnye, hogy aránylag mentes az álló hullámoktól ezért nem sokat kell ügyködnöm, hogy “betöltsek” bizonyos részeket benne, de két egységet futtatva (egyet az Arrow vezeték nélküli modul, egyet pedig hagyományos kábel használatával) bebizonyosodott a varázslat. A Fury mezős mészárlása (Blu-ray, DTS-HD MA) behozta azt a lemaradást, ami egyetlen T7i-vel még érzékelhetőbb volt. De ami fontosabb, ez az extra ütőerő nem ment a pontosság és részletesség kárára, amit egy mélysugárzóval is megtapasztaltam. A tankok továbbra is a térben különböző távolságokra eső effektusokkal reprodukálódtak – a motor, a kerékzörgés és a fegyvertűz – és ez segített abban, hogy magával ragadóbb és hihetőbb legyen a teljesítmény.

Sebességvágy

Még az Arrow modul nélkül is, két T7i aktív mélysugárzó elég jelentős kiadás, ráadásul biztosítani kell a helyet is, amit ez a két – annak ellenére, hogy egész kompakt – mélyláda igényel az egyetlen dobozos installációval szemben. De egy ilyesfajta eszköz előnye magától értetődő. Dupla kiszerelésben gyönyörűen részletező és agilis szub-basszus rendszer, amely a súlyt, nehézséget és aprólékosságot remekül ötvözi. Egyetlen T7i is felmutatja e vonásokat, ha pedig zenére is keresel mélysugárzót, még kívánatosabbá válik.

A fenti írás Ed Selley, Home Cinema Choice magazin hasábján írt cikkének magyar fordítása.

Bejelentkezés REL mélyláda bemutatóra

 

Látogassa meg bemutatótermünket, és fedezze fel az Ön által kiszemelt eszköz valódi tudását!