REL aktív házimozi mélyládaMiért fontos a mélyláda? Miért ezen a komponensen múlik rendszerünk teljesítménye? Hogyan válasszak a saját hifi vagy házimozi rendszerembe tökéletesen illő mélyládát? Itt a válasz!

A basszus és a tiszta basszus közti különbség

Bizonyára Ön is tapasztalta már a Multiplex mozitermek mennydörgő, robusztus basszusait, melyek valósággal megrázzák a szoba légterét, ahányszor lövés, robbanás, ütközés vagy hasonló hanghatás történik. Ezek az effektusok sokszor felpezsdítik a néző hangulatát, izgalmasabbá teszik a filmnézés élményét. Hol a probléma? Miért olyan fontos a mélyláda választás, miért nem mindegy, hogy milyen szubot veszünk?

A probléma ott kezdődik, amikor otthonunkban is meg szeretnénk valósítani ugyanezt a mozis hatást. Egy erős, dübörgő szubbasszus láda beszerzése nem nagy ügy, viszonylag olcsón megvalósíthatjuk ugyanazt az élményt, amit a moziteremben is átéltünk. Csakhogy ami egy moziteremben megtörténik, az teljesen máshogy fog megtörténni egy otthoni nappaliban, vagy dedikált moziszobában! Ráadásul egy minőségi mélysugárzó nem csak házimozi, hanem sztereó rendszerünk tulajdonságait is képes javítani anélkül, hogy a basszusok elrontanák a realisztikus zenei élményt.

REL S5 aktív mélyládaUgyanis a mélyhangok önálló életet élnek. Sokkal gyorsabban terjednek és intenzívebben betöltik a teret, mint a tőlük magasabb frekvenciák, ugyanakkor a nem megfelelő beállítás azt is eredményezheti, hogy a basszusok gyakorlatilag elnyomják a többi hangdoboz részleteit. Gondoljunk csak bele: vásárolunk egy házimozi hangfalszettet súlyos összegekért, és végül a „majd eldübörög magában” mélyládánk fogja, és szétmossa, elnyomja mindazt a tisztaságot, részletgazdagságot, amit a többi hangfal megpróbált létrehozni! Erre sokan csak legyintenek, aztán eltelik néhány nap, és a felhasználó megunja, hogy filmnézés közben már a legapróbb szélfuvallatra is ugyanaz a monoton, agresszív morajlás érkezik. Rövid időn belül fárasztóvá válik a rendszer, és megromlik a filmnézés élménye.

Ennyi erővel jobban járunk, ha egyáltalán nem kötünk be a rendszerbe mélyládát. Igaz, hogy nem dübörög majd alattunk a kanapé, de figyeljük meg; hírtelenjében sokkal élethűbb, kivehetőbb és kiegyensúlyozottabb lesz rendszerünk teljesítménye. A mélyláda feladata valójában nem az, hogy átrendezze a poharakat a szomszéd konyhaszekrényében (ez csupán járulékos extra), hanem hogy összefésülődjön a többi hangsugárzóval. A lehető legdiszkrétebben ki kell, hogy egészítse a meglévő hanginformációt, stabil alapot képezve, ezáltal létrehozva azt az élményt, amin a filmek, zenék és videojátékok hangmérnökei dolgoztak! Nagyon sokszor előfordul, hogy otthonunkban állványos hangfalakat használunk, amik kompakt méretük és gyorsaságuk miatt népszerűek. A kicsi dobozok nem képesek 40 Hz alatt olyan hangnyomást kelteni, ami egy lábdob, orgona vagy nagybőgő testességének tökéletes visszaadásához szükséges. Sokszor még álló hangfal teljesítményét is lehet számottevően korrigálni egy-két kiegészítő mélyládával. Ugyanis egy hagyományos hifi hangsugárzót a zenei élmény, és az összefüggő hangszínpad érdekében magunkkal szemben kell elhelyeznünk. A szoba akusztikai adottságai, és a kioltódások miatt gyakran előfordul, hogy még egy háromutas álló dobozból sem hallunk elegendő basszust, függetlenül a hangfal minőségétől. Mivel az alsó frekvenciák szétterülnek a térben, bárhova elhelyezhetünk egy diszkrét mélyládát, és máris megkapjuk a teljes, dinamikus hangzást.  A Egy igazán jó minőségű, megfelelőek kiválasztott mélysugárzó olyannyira összesimul a többi hangfal által szórt hangokkal, hogy a hallgató jóformán észre sem veszi az átfedést.

A suszter maradjon a kaptafánál…

rel mélyláda belső

Manapság hihetetlen mennyiségű hangfal és aktív mélyláda közül lehet válogatni. Teljesen megszokottá vált, hogy egy klasszikus hangdoboz készítő cég aktív mélyládát is készít, ami (a tervezők elgondolása alapján) jól fog majd illeszkedni az adott széria karakteréhez és külsejéhez. Nincs jelentősége, hogy angol, amerikai, német vagy skandináv hangfalgyártótól vásárolunk mélynyomót, az eredmény többnyire ugyanaz; a szatelitsugárzókhoz (front, center, háttér) képest a basszusok valahogy külön élnek, rossz esetben hörgés, membránzaj, reflex-port zaj, túlzott színezettség, vagy torzulás éri az alsó frekvenciákat, teljesen mindegy, hogy milyen összegért vásárolt mélysugárzóról beszélünk. De mi okozza mindezt? A válasz egyszerű; a neves hangsugárzógyártó cégek agyonfejlesztik hagyományos hangfalaikat, és mire eljutnak a mélyláda tervezéséig, addigra úgy gondolják, hogy eddigi tapasztalataik, a fejlesztői környezet és a technikai háttér elegendő lesz az ütős mélyekhez. Eredményként valóban ütős mélyeket kapunk… de ha még időben tájékozódunk, akkor rá fogunk ébredni, hogy sokkal szebben, tisztábban és pontosabban is hallhatnánk ezeket a basszusokat! Nem utolsó sorban, egy könnyen finomhangolható mélyláda az egész rendszert rugalmasabbá teszi, ezért sokkal könnyebb lesz a házimozi beállítása.

rel-melysugarzoMi hát a megoldás? Ha mélyládát szeretne otthoni hifi vagy házimozi felhasználásra, akkor válasszon dedikált mélysugárzó gyártó cég kínálatából! A kizárólag mélynyomó készítéssel foglalkozó vállalkozások céltudatos fejlesztéseket végeznek, és csak egy dologra; az alsó frekvenciák tiszta reprodukciójára összpontosítanak. A REL egyike ezen kevés manufaktúráknak. Régen megfogadták, hogy kizárólag szubbasszus ládák készítését fogják végezni, és ez a mai napig így is maradt. Válaszon ki és hallgasson meg egy REL mélyládát – bármelyiket! Azonnal észre fogja venni már a legkisebb modellnél is, hogy az alsó frekvenciák akkor tökéletesek, ha összeolvadnak, összefésülődnek a többi hangsugárzónk hangjával! Nem véletlen, hogy sok , high end audio kiállításokon és audiofil felhasználók zenehallgató szobájában még referencia szintű hangfalakat is zokszó nélkül párosítják REL mélyládákkal, ugyanis a pontosság és a kifinomultság minden esetben előnyössé teszi a hangot, és egy profin felépített mélyláda akár élő hangszeres zenéket is képes feltűnésmentesen hangsúlyosabbá, teltebbé és drámaibbá tenni. Mindez villámgyors szűrőáramkörökkel, torzulásmentes membránokkal, profin merevített kamrákkal és rendkívül aprólékos finombeállításokkal válik lehetővé.

A tökéletes házimozi mélyláda választása

Mélynyomó választáshoz kérjen tőlünk szakértői segítséget! Figyelembe vesszük, hogy Ön jelenleg milyen rendszert, milyen hangsugárzókat használ (vagy ha még hangfalvásárlás előtt áll, segítünk komplett rendszerek összeállításában is. Természetesen nem csak a mélyláda beüzemelése hanem komplett házimozi beállítása is része a szolgáltatásunknak). Egy minőségi mélyládának több követelményt is teljesítenie kell, például:

REL S-szériás mélysugárzók
  • Finombeállítási lehetőségek, melyekkel kis és nagy hangfalakhoz is illeszthető a mélynyomó
  • Bőséges erőtartalék, aminek köszönhetően nagy terhelésen is stabil, kiegyensúlyozott teljesítményt kapunk
  • Bútorszerű, diszkréten elegáns megjelenés, hogy bárhova gondtalanul beilleszkedjen a termék.
  • Alacsony torzítás, hogy zavartalanul, azonnal beleéljük magunkat kedvenc filmjeink, zenéink világába

Arra is volt már példa, hogy vásárlóinknak nem volt lehetősége az otthoni környezetében nagyméretű mélynyomó elhelyezésére. Ilyen esetekre remek megoldás a lapos dobozzal épített REL Habitat1mely a falra rögzítve használható, így rengeteg helyet felszabadíthatunk. Többnyire két mélyládával sokkal stabilabb és összefüggőbb hanghatásokat érhetünk el, mint egyetlen darabbal. A dupla kialakítás hatékonyságát bárkinek örömmel demonstráljuk bemutatótermünkben!

Hol tudom kipróbálni?
A REL mélysugárzói vásárlás előtt kipróbálhatóak bemutatótermünkben. Sokkal célravezetőbb és hasznosabb, ha a kiszemelt terméket meghallgatja nálunk, hiszen csak így szerezhet átfogó információkat, tippeket kollégáinktól, és így ismerheti meg testközelből a terméket! Segítünk mélynyomó választásban és finombeállításban is, az elmúlt évek során szerzett tapasztalatainkat örömmel hasznosítjuk ügyfeleink előnyére. Foglaljon időpontot még ma a Házimozi Stúdió meglátogatására, és örömmel megmutatjuk Önnek, hogy a mélysugárzó mennyire fontos eleme minden hifi és házimozi hangrendszernek!

Időpontfoglalás REL mélynyomó bemutatóra >>>

Tel.: +36-70-333-0099
Cím: 2045 Törökbálint, Kastély utca 20
Kapcsolatfelvételhez, időpontfoglaláshoz kattintson ide!