rel-melysugarzok-audiofil

John Hunter, a REL néven ismert, audiofil mélysugárzó specialista cég egyik társalapítója tanulságos és informatív írást tett közzé a gyártó blogján, amelynek magyarra fordított változatát most megosztjuk Önökkel!

Sokan tudni szeretnék, hogy mitől olyan különlegesek aktív mélysugárzóink; hogyan érhetők el olyan ijesztő eredmények, amiket mi kézbesítünk? Ez 90%-ban az a hang, amit a józan ésszel kialakított, 25 évre visszanyúló mérnöki háttérrel értünk el. De aztán ott van a fennmaradó szakasz, a trükkös részlet amely a csupán nagyon jót a ténylegesen különleges termékek közé emeli fel.

rel-g1mkii-aktiv-melylada1Egy nagyszerű mélysugárzó agya a szűrőtárában nyugszik; a keresztváltó áramkörök, amelyek meghatározzák teljesítményének stílusát. Minden mélysugárzóban megtalálható 1 a 2 típusú szűrő közül; az egyik verziónál úgy döntenek, hogy korlátozzák és csak lenyesik a magas frekvneciákat, lehetővé téve, hogy a basszus előbukkanjon a mélyládából de megtiltva, hogy a hangszóró teljes skálában szóljon. A másik megoldás az, hogy leszabályozzák a magas frekvenciákat a mélyládán és a fő hangsugárzókon is. Mi előbbit használjuk, legtöbben utóbbit választják.

A válasz arra, hogy miért járjuk a kevésbé kitaposott ösvényt, egyszerű, tisztában vagyunk azzal, hogy a hangfal tervezők nem hívnak meg minket csak azért az asztalukhoz, hogy megosszák velünk minden egyes fejlesztésüket, amelyeket a mi utazásunkhoz több tekintetben is hasonlóan, évtizedes kutatással és tanulmányozással, a lehető legtermészetesebb hang utáni legjobb út megtalálásáért folytattak. Mi úgy döntöttünk, hogy a legjobbra törekszünk és minden mást elengedünk.

Viszont azt mondták nekünk a hozzánk képest inkább balos agyféltekével gondolkodó mérnökök, hogy meg kell szüntetnünk a fő hangsugárzónak szánt basszust, ami a hangszóró teljes skálájú működése esetén túlvezérelné a membránt, ami Doppler torzításhoz vezet és más olyan ravasz, hallható szennyeződésekhez, amelyek korlátozzák a teljesítményét. Erre mondtunk mi udvarias “nem”-et, hisz valójában az a hangfalad, amiért épp vennél REL mélyádát, éppen azért tetszett meg neked, mert megszeretted a hangfal tervezőinek óvatos döntéseit. Azért választottad, mert a munkájuk a lehető legjobban közelítette meg a TE hallásodat és agyadat, amelyek az élő zene élményéről adnak információt számodra. Ha ezen változtatnánk, akkor – és ezt tudjuk is, hiszen szó szerint minden lehetséges topológiát és szűrőkombinációt kipróbáltunk az utóbbi 30 évben – tönkremenne az a finom egyensúly, amit a tehetséges hangfal mérnökök megvalósítottak hogy azt éld át, amit máris szeretsz. Nem változtatjuk meg, inkább megszárítjuk és feldolgozzuk, ami biztosíthatlak, csak a második módszerrel lehetséges.

Az Éles a Fokozatos ellen: a második fontos döntés, amit meghozunk egy REL keresztváltó tervezésekor, az elsődleges szűrő szett kiválasztása. Éles lesz és agresszív, vagy sima és egyenletes? Mielőtt túl messzire mennénk a lejtők és ún. térdpontok mérnöki nyúlüregében, a természet a finom, progresszív átfedéseket jobban szereti, mint a kiélezett átmeneteket. Látogass el néha egy parti strandra, alkalmanként a strandok mellett sziklák húzódnak végig; ha úgy tetszik, ez az éles, azaz Sharp szűrő. Ha visszamehetnél egymillió évet, akkor azt látnád, hogy a természet alaposan lefaragta az élesen szűrt – kiélezett agresszív keresztváltási mélyedését a szikláknak – hogy azok jobban hasonlítsanak a finoman mélyülő, homokos partszakaszokhoz. Mi a finoman mélyülő szűrőt preferáljuk, amellyel jól átfedhető a hangsugárzók kimenete. Ezt képesek vagyunk feltűnésmentesen végrehajtani azáltal, hogy olyan szűrőket tervezünk, amelyek szinte minden modell esetében egészen 20 Hz-ig dolgoznak  így lejjebb vághatod a magasabb frekvenciákat, lehetővé téve, hogy a REL tökéletesen a hangfal funkcionális korlátja ALATT társuljon a hangképbe. A hangfalak alá való feltűnésmentes beállítás jelenti a REL mágiájának nagy részét.

Magas jelszint az alacsony ellen: a tapasztalt REL hívek talán meglepődnek azon, hogy noha híresek vagyunk a magas jelszintű bemenetünk miatt, amit a hangfalad sztereó (vagy kettős monó) erősítőjéhez csatlakozik, valójában azt a szűrőt használod, amit az alacsony szintű áramkörbe építettünk. Ez igaz. Akármelyik bekötési módot választod, a legvégső keresztváltó szűrő valójában az alacsony szintű áramkörünkön található, a magas szintű áramkört egy szintbe hozzuk vele mielőtt ide jut a jel, így tudjuk ráküldeni a keresztváltó szűrőre. Ez akkor azt jelentené, hogy rászedtünk több százezer vásárlót? Természetesen nem, azt jelenti, hogy nincs értelme a magas jelszintű szakaszon keresztváltást végezni, hogyha a kimenetet amúgy is le kell csökkenteni, hogy a végerősítőink a saját jelükhöz megfelelőnek lássák a jelet.

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy alacsony szintű áramköreink is ugyanazt a kiemelt figyelmet élvezik a keresztváltási szakasznál és épp olyan jól elvégzik az integrációt, ugyanakkor természetesen jobb teljes skálájú hangot produkálnak, mint bármilyen más általunk ismert mélysugárzó fajta. És manapság, a lassan gyarapodó aktív vezeték nélküli hangsugárzókkal, ez jó hír azoknak, akiknek nem tudnak hozzáférni az erősítőhöz (hiszen azt ilyenkor a hangfalba építik) vagy nem tudnak olyasféle erősítőt használni (egyes D osztályú erősítők például tervezésükből fakadóan szokatlan jelenségeket produkálnak és instabillá válnak, hogyha magas jelszinten csatlakoztatjuk őket egy REL-hez), ami nem kamatoztatná a magas jelszintű bemenetünk meglétét. Akárhogy is döntesz, jól jársz velünk.

Remélhetőleg ezzel adhattunk némi felvilágosítást arról, hogy miért nyújt egy REL különleges élményt a hallgatójának. Hogy miért kerül minden egyes általunk tervezett szűrő véget nem érő tesztelések és évtizedekig tartó óvatos tervezések folyamába, és miért kell a legtermészetesebb megközelítést alkalmaznunk ahhoz, hogy mindez a te REL mélysugárzódba is bekerüljön. Ugyanakkor abban is biztosak vagyunk, hogy tudásszomjunk szüntelen, mindig keressük azt a bizonyos utolsó darabot, a következő teljesítményhatárt, amit még senki sem vett tudomásul, holott pont azért fogunk  közelebb kerülni a valós élet zenei élményéhez és a színházas hanghoz.

Élvezd a zenét.

A fenti cikk John Hunter írása, mely a REL hivatalos honlapján, ide kattintva az eredeti, angol nyelven is elolvasható.

Bejelentkezés REL mélysugárzó bemutatóra

 

Látogassa meg bemutatótermünket, és fedezze fel az Ön által kiszemelt eszköz valódi tudását!