Íme egy őszinte, részletes és tanulságos írás a madVR Envy Extreme videó processzorról, amely drámai képminőségjavító képességének köszönhetően robbanásszerűen terjed a high end házimozi felhasználók körében! A Steve Withers által publikált, eredeti, angol nyelvű cikk elolvasható ide kattintva, az avforums.com weboldalon.

Extrém teljesítmény, extrém áron!

Mi is pontosan a madVR Envy Extreme?

A madVR Envy Extreme egy videó processzor, amelyet teljesen az alapoktól terveztek, arra a célra, hogy kompromisszummentes teljesítményt garantáljon. Alkalmas a ma létező legfejlettebb skálázásra, élesítésre, és további képjavító funkciókra, ráadásként képkockáról-képkockára történő 4K HDR tónustérképezést (tone mapping) is végez. Általa mozgathatók a filmfeliratok, automatikusan átszabhatók a fekete sávok, ráadásul automatikus képarány felismeréssel, képnagyító funkcióval, de még precíz 3D LUT kalibrációkkal is felvértezték.

Ha ismerősen cseng a madVR név, az azért lehetséges, mert mögötte a Madshi Video Renderer áll. Ez a közvetlen műsor renderelő már évek óta bevált, rendkívül népszerűnek számít az otthoni, házimozira szánt számítógép (HTPC) megszállottak táborában. Lenyűgöző eredmények érhetőek el e szoftver használatával, de high end HTPC kell a futtatásához, és meglehetősen mély szakismereteket igényel, hogy temérdek beállításán magabiztosan átküzdje magát a felhasználó – nem is szólva a PC-n futtatható szoftver hírhedt megbízhatatlanságáról.

Az Envy mögötti elképzelés lényege, hogy a madVR platform összes algoritmusa elérhetővé váljon egyetlen dedikált, felhasználóbarát, fogyasztói készülékben. Eredményül minden beállítást a hardverhez optimalizáltak, miközben a vezérlőfelület intuitívebb és a konfigurálás is egyszerűbb. Mivel az Envy számítógép-alapú platform, könnyedén frissíthető és szükség esetén új funkciókkal gyarapítható, firmware frissítések formájában.

Természetesen az ilyen csúcsteljesítménynek ára van, ennél fogva a MadVR Envy Pro készülék kb. 8 000 EUR, míg az itt bemutatott Envy Extreme szemkápráztató 13 500 EUR összegért vásárolható meg. Ha kíváncsi lennél a két eszköz közötti eltérésekre, azokat a szolgáltatásokról szóló részben fogjuk áttekinteni. E termékeket egyértelműen, kifejezetten az elitkategóriás high end egyéni installációs piacra szánják, úgyhogy ennek megfelelően elit szintű teljesítményt várunk el. Derítsük ki…

Dizájn, csatlakozók és vezérlés

A madVR Envy Extreme dizájn tekintetében meglehetősen letisztult. Mindössze egy logóval ellátott mattfekete doboz, kék állapotjelző fénnyel és egy kapcsolóval az előlapján, ugyanakkor a megépítettség minősége tökéletes. Oldalt és hátul is vannak szellőzőnyílásai, ugyanis az Envy igényli a hűtést. Ventilátorai viszonylag hangosak, de a menürendszer hűtési görbéket is tartalmaz, amellyel a ventilátorfordulatszám szabályozható. Mivel azonban az Envy eleve az egyedi installációs piacra készült, valószínűbb, hogy elkülönített gépházban lesz beüzemelve. Méretét tekintve az Envy hatalmas – házának mérete 440 x 175 x 435 mm, tömege 10 kg.

Hátul hasonlóan egyszerű látkép tárul elénk: látható az Envy számítógépes öröksége, noha valójában a rajta lévő csatlakozók többsége blokkolva van. Két USB port áll rendelkezésre, amelyekhez a távvezérlő IR és RF adapterei illeszthetők. Az Ethernet port szoftverfrissítési célokra, IP-alapú vezérlésre és távoli hozzáférésre szolgál. A két HDMI 2.0b bemenet közül egy „pass-through”, azaz jeláteresztő módban működik, hogy videójáték ne alakuljon ki jelkésés. Az egyedülálló kimenet már HDMI 2.1 szabványú az Envy Extreme esetében, viszont az Envy Pro-nál csak HDMI 2.0b. Lehet, hogy néhányan kevésnek találják az egyetlen HDMI bemenetet, de az Envy egyértelműen arra lett tervezve, hogy egy házimozi processzor (vagy házimozi erősítő) és a képmegjelenítő közé legyen beillesztve.

Az Envy Extreme HDMI 2.1 kimenete azt jelenti, hogy a TV-ket 10-bites 4K/120fps RGB jellel is képes hajtani. Az Envy 10 vagy 12 bites RGB jelet küldhet a képmegjelenítőnek és természetesen, támogatja a 8K felbontást is. Bemeneti oldalról az egyetlen kategória, amely jelenleg meghaladja a HDMI 2.0 sávszélességét, a játékkonzolok, ám az Envy-t nem igazán játékokhoz szabták, mivel videókésése ahhoz túl magas. Videó lejátszás szempontjából nincsen valós előnye a HDMI 2.1-nek addig, míg nem válik általánossá a 8K, de odáig még sokat kell várni.

Az Envy Extreme és Envy Pro számára is terveznek egy fizetős frissítései lehetőséget, amely előbbihez HDMI 2.1 bemenetek hozzáadását, utóbbihoz pedig HDMI 2.1 be- és kimenetek hozzáadását jelenti. Viszont, míg az Envy Pro támogatni fogja a HDMI 2.1 funkcióinak zömét, csak az Envy Extreme lesz alkalmas 8K videójel feldolgozásra. Ez teszi az Envy Extreme-et az első és egyedüli különálló processzorrá, amely teljes 8K feldolgozást kínál teljes HDCP 2.3. kompatibilis 48Gbps HDMI 2.1 mellett.

A mellékelt távvezérlő egyszerű, de hatékony és támogatja az IR és RF (habár nem használhatod egyidejűleg a kettőt) alapú vezérlést is. Alapértelmezettként RF, azaz rádiófrekvenciás módban működik, ha át akarod állítani, akkor tartsd nyomva az OK gombot és miközben nyomva tartod, a jobb felső menü gombot is nyomni kell, amíg a távvezérlő LED fénye hármat nem villan.

Sajnos nincsen háttérvilágítás, ami nehézkessé teszi az elsötétített házimoziban történő használatot. A korlátozott mennyiségű gombok helye könnyen megjegyezhető, de az árhoz viszonyítva kissé csalódást kelt. Ez egy visszatérő probléma a high end gyártóknál, akik szemlátomást figyelmen kívül hagyják a távvezérlő minőségét, mert azt feltételezik, hogy a készüléket majd úgyis az egyedi installáció vezérlőrendszerével fogják irányítani.

“Az egyszerű távvezérlő hatékony és tetszés szerint használható IR vagy RF alapon (habár nem tudja a kettőt egyszerre)

A bal felső sarokban lévő ki/bekapcsoló gomb megnyomásával készenléti módba állítható az Envy, folyamatos nyomva tartással pedig újra indítható. A jobb felső sarokban található a menü gomb, alatta pedig a navigációs billentyűk és egy OK gomb. Ezek alatt a virtuális bemenetek (profilok menüje) választója, továbbá beállításgomb és különböző színekkel jelölt gombok sorakoznak. Utóbbiak funkciója összetett, és azonosító felirat hiányában (az OK-tól eltekintve) a háttérvilágítás hiányával együtt néha kicsit nehézkes használni.

A piros gombot megnyomva a HDMI bemenet hívható elő, nyomva tartással pedig a tesztminta menüt jeleníti meg. A zöld gomb megnyomásával az Envy dinamikus tónus térképező funkciója kapcsolható ki- és be, folyamatos nyomva tartással pedig a hisztogram hívható elő. A kék gomb lenyomásával a világosabb tónusok (highlight tartomány) visszaállítása engedélyezhető/tiltható, tovább nyomva a hibakereső OSD számlálókat indítja újra. Végül, a sárga gombbal a kontrasztvisszaállítás kapcsolható ki/be, nyomva tartva pedig az OSD hibajavítások között lehet váltani.

Nem meglepő módon, mivel e processzorokat az egyedi installációs piacra szánják, az eszköz automatizálásra is képes a Control4, Crestron, Savant és RTI vezérlés támogatásával, emellett IP-alapú vezérlésre vagy Windows alkalmazáson keresztül történő elérésre is van lehetőség.

Szolgáltatások

A madVR Envy Extreme videó processzort úgy tervezték, hogy rendkívül pontos, képkockáról képkockára történő 4K HDR dinamikus tónustérképezést végezzen, páratlan szintű 4K felskálázással, gyors feketesáv és képformátum felismeréssel, képnagyítással, kontúrmentesítéssel és kompressziós hibajavítással, speciális élesítéssel és részletkiemeléssel, valamint kimagaslóan precíz 3D LUT kalibrációkkal.

A madVR Envy-t teljesen az alapoktól tervezték, kifejezetten kompromisszummentes videójel feldolgozásra.

Ennek eléréséhez a madVR lényegében fogott egy nagyteljesítményű számítógépet és átalakította a szóban forgó videó processzorrá. Mindkét Envy modell megalkuvást nélkülöző teljesítményt garantál, de az Extreme őrületes szintekre tör. Olyannyira, hogy az „őrületes” (insane) ténylegesen szerepel a processzor beállításainak egyik kiválasztható opciójaként. Itt kérdeznéd, hogy miben különböznek? Hadd fejtsem ki bővebben…

A két modell ugyanúgy néz ki és többnyire azonos szolgáltatásokat kínál, viszont a Pro 24 hónapos, míg az Extreme 36 hónapos garanciával lehet a tied. A Pro-ban lévő processzor négymagos és négyszálas, míg az Extreme hatmagos és tizenkétszálas. A Pro fő grafikai feldolgozói teljesítménye 4 300 (GFLOP/s), míg az Extreme változaté 25 000. Utóbbi speciális MI (mesterséges intelligencia) alapú grafikai számítási teljesítményt (Tensor core GFLOPS) tartalmaz és jobb felszereltséget ahhoz, hogy többszálon futtatható algoritmusokat futtasson.

A menürendszeren keresztül könnyedén letölthető az internetről firmware frissítés és telepíthető kevesebb, mint 60 másodperc alatt, mindössze egy gombnyomással. A gyártó még távsegítséget is biztosít a hivatalos forgalmazókon keresztül, a „madAssist” segítségével. Az Extreme és Pro modellekhez is várható jövőbeni firmware frissítés, ugyanaz a verzió működik mindkettőn. Lesznek új algoritmusok, exkluzívan az Extreme változathoz, de ami fontosabb, hogy olyan újdonságok is előtérbe kerülnek, mint a nemrég hozzáadott HLG tónus térképezés és a hamarosan érkező NLS funkció.

A két modell egyedi fejlesztésű, öntanító algoritmusokat nyújt, hogy végrehajthassanak felskálázást, chroma mintavételezést és anamorfikus nyújtást 4K, az Extreme esetében pedig 8K 24/60p felbontás mellett. Emellett a hibajelenségeket automatikusan kijavítják, az éleket/textúrákat pedig finomítják, hogy csökkentsék a tömörítés és sávosodás (banding) mellékhatásait és az élek/mintázatok elváltozását. Ennek eléréséhez 32-bites lebegőpontos, komponensenként történő számítást végeznek, egy magas minőségű dithering algoritmussal és egyenletes mozgási algoritmussal olyan képmegjelenítőkhöz, amiknek nincsen, vagy csak kezdetleges a 24 fps támogatása, automatikus optimalizálása vagy algoritmusminősége.

Az Envy bármilyen képarányt felismer és azonnal átállítja a képet úgy, hogy a te házimozi vetítővásznadhoz specifikusan illeszkedjen, függetlenül a film képarányától – még akkor is, ha utóbbi oda-vissza változik (igen, rád gondolunk, Christopher Nolan). Opciók garmadája áll rendelkezésre, beleértve az automatikus IMAX képarány módosítást, vetítővásznak maszkolását, képeltolást vetítés esetén szükséges konstans képhez, fejlett konvergencia korrekciót, automatikus JVC és Sony lencse memória aktiválást IP vezérlés alapján, nemlineáris nyújtást és MI-alapú anamorfikus képnyújtást (felskálázással együtt) 1080p és 4K vetítőkhöz. Az Envy Extreme még ívelt vetítővásznakhoz kifejlesztett geometriakorrekciót is tartalmaz, kiegészítve MI-alapú anamorfikus nyújtás felskálázással 8K vetítőkhöz.

Az Envy 256 pontos LUT-okat alkalmaz a hihetetlenül precíz kalibrációkhoz, ami 16,7 millió pontos precizitáson alapul.

Ha eredeti nyelven szeretsz filmet nézni és szélesvásznat használsz, akkor az egyik legnagyobb problémát a feliratok levágása okozza, hiszen azok gyakran a fekete sávokban jelennek meg. Az Envy processzorok felirateltolás funkcióval is rendelkeznek, amely dinamikusan átméretezi a képet, hogy a feliratokat csak akkor ékelje be, ha szükséges, így maximalizálva a képméretet.

Az Envy hihetetlenül pontos kalibrációit tesz lehetővé azáltal, hogy támogatja a 65-pontos és masszív 256 pontos LUT-okat (look-up-table), anélkül, hogy bármilyen veszteség alakulna ki az adatmérésben. Ez számokkal kifejezve 274 625 vagy 16 777 216 pontos precizitást jelent, szemben sok más processzor kevesebb, mint 5 000 pontjával. Ráadásként az Envy olyan kalibrációs termékekkel is integrálható, mint a Calman, ColourSpace, displayCal és így tovább.

A madVR Labs népszerűsége feltehetőleg leginkább a képkockáról képkockára történő HDR Dinamikus Tónus Térképezésnek (DTM) köszönhető. A cég saját szabadalommal védett DTM 2.0 motorja minden egyes képkockát valós időben elemez, hogy a képpontokat egyenként optimalizálja. Ez majdnem félmilliárd pixel másodpercenként, ha 4K/60p forrást analizál. A dinamikus tónus térképezést nem tanácsos összetéveszteni a dinamikus metaadattal, amelyet a HDR10+, Dolby Vision és hasonló formátumok használnak – az egy teljesen eltérő technológia.

A madVR egyik fő előnye a lenyűgöző, képkockáról képkockára történő HDR dinamikus tónustérképező (DTM) funkció

Ez a technológia sajátfejlesztésű magasfény (highlight) és kontraszt visszaállítást, továbbá árnyékrészletesség visszaállítást is magába foglal, hogy a lehető legjobb HDR képek jelenjenek meg, különösen projektorok esetében, ahol a csúcsfényerő korlátozott. A Pro és Extreme ugyanazokat a DTM funkciókat nyújtja, annyi eltéréssel, hogy csak az Extreme tartalmazza az „őrült” (insane) opciót az árnyék részlet és magasfény visszaállítás beállításokban.

Tervezik, hogy a MadVR Extreme számos (szoftverfrissítés formájában letölthető) algoritmussal bővüljön a jövőben. Ezeknek része lesz a gépi tanulás-alapú mozgás interpoláció, a mozgáskompenzált videó sávmentesítés és mozgáskompenzált több-képkockás zaj/szemcse csökkentés. Továbbá lesz még MI-alapú agnosztikus szemcse élesítés és MI-alapú 4K HDR DTM feldolgozás. Nemrég geometriavezérlést is hozzáadott a cég, amely sokféle telepítést támogat és segít megszűntetni a hordótorzítást, valamint az anamorfikus lencsékből és ívelt vetítővásznakból eredő mellékhatásokat.

Beállítás és használat

A madVR Envy Extreme tesztelése főleg egy JVC DLA-N7 4K D-ILA projektorral történt, ugyanakkor egy LG 77C9 televízióhoz is csatlakoztattam, hogy a menüfotózás könnyebb legyen.

Figyelembe véve e processzor kifinomultságát és potenciális komplexitását, a beüzemelése hihetetlenül könnyű. Mindössze annyit kell tenned, hogy csatlakoztatod HDMI bemenetéhez a forráskészüléked, vagy inkább házimozi erősítőd/processzorod, a HDMI kimenetéhez pedig a tévéd/vetítőd. Bármilyen képmegjelenítő csatlakoztatható hozzá, de egyértelmű, hogy az előnyei projektorral érvényesíthetők legjobban. Ezután már csak be kell kapcsolni a processzort és eldönteni, hogy hogyan használnád a távvezérlőt; az RF beállítás tűnik a legjobbnak, hiszen nem igényel rálátást a készülékre.

Velejáró kifinomultsága ellenére, a beállítás elképesztően könnyű, csak meg kell adnod. a projektorod csúcsfényértékét.

Az előlapi panelen lévő LED kéken világít, ha a készülék bekapcsolt állapotban van. Piros színnel jelzi a háttértár aktivitást, készenléti módban kéken pulzál, teljesen kikapcsolt állapotban pedig elsötétül. Lecsökkentheted a LED fényét, vagy akár teljesen kikapcsolhatod, az előlap jobb alsó részén lévő tárcsával.

A menürendszert három szakaszra osztották fel: Konfiguráció; Beállítások; és Információ. Mindegyik hozzáférhető a távvezérlő megfelelő gombjának nyomásával: a jobb felső a menü gomb, közvetlenül alatta van a beállítások menü, az OK gomb pedig az információs menüt nyitja meg. Emellett még egy „Teszt Mintázatok” menü is rendelkezésre áll, amely a piros gomb folyamatos nyomásával érhető el, továbbá ugyanez a gomb a Profil menühöz is hozzáférést enged egészen nyolc eszköz és négy képmegjelenítő profiljának eléréséhez (erre később térek vissza).

A konfigurációs menüben olyan beállításokat fogsz találni, amikkel nem kell majd rendszeresen foglalkoznod. A beállításokat tartalmazó menü tipikusan összefoglalja a rendszeresen keresett opciókat, amiken a hangulatod, megjelenítési körülményeid, vagy az éppen elindított film tulajdonságai függvényében variálhatsz. Az információs menü a beérkező és kiküldött jelről mutat információkat olyan rendszeradatokkal kiegészítve, mint a te készüléked modelltípusa és gyáriszáma (amit lehetőleg ne adj meg senkinek, csak az értékesítődnek, vagy a gyártónak).

Az alapbeállítások többsége máris pompás eredményeket kell, hogy hozzon anélkül, hogy bármin változtatni kellene. Természetesen, ha már üzemkészen fut az eszközöd, akkor kísérletezhetsz a különböző beállítások kinézetével. Minden változtatás csak átmenetileg lesz aktív addig, amíg el nem mented az alapbeállításokban vagy egy profilba. Ezek a változtatások olyan kulcsszóval lesznek azonosítva, mint TEMP, BASE vagy PROF, rögtön az adott beállítás után.

Tetszőlegesen kísérletezhetsz és bármilyen beállításon változtatsz, az csak átmeneti lesz, hacsak nem mented el.”

Azonban van néhány beállítás, amit el kell majd végezned az optimális teljesítmény érdekében. Először is, az Envy kell, hogy tudja a projektorod legerősebb fényerőszintjét annak érdekében, hogy a HDR DTM funkciót optimalizálja, ami azt jelenti, hogy meg kell majd mérned, miközben teljesméretű 100% fehér mintát jelenítesz meg, és meg kell adnod cd/m2 adatként. Ha lencsememóriát és szélesvásznat használsz, akkor a profilokat bevetheted arra, hogy minden egyes képarányhoz különböző csúcsfényerő szintet állíts be.

Ha anamorfikus előtétlencsét használsz, akkor meg kell adnod az anamorfikus nyújtás faktort és győződj meg róla, hogy ezt a funkciót kikapcsoltad, ha már engedélyezted a projektorodban. Ha szélesvásznad van, de nincsen anamorfikus lencse vagy lencsememóriák, akkor a feketesávok konfigurációját is érdemes beállítani. Lényegében „megtanítod” az Envy-t a vetítővásznad tulajdonságaira, így kezelni tudja a változó képarányokat és tudni fogja, hogy hova helyezze a filmfeliratokat.

A profilrendszer lehetővé teszi, hogy specifikus beállításokat hozz létre különböző források, képmegjelenítők és akár tartalmak szerint.

A feketesáv felismerés és kezelés engedélyezéséhez lépj be a képkonfiguráló menübe és állítsd át a képhatárokat egyedire. Ezután add meg a képfelbontást (például 3840 x 2160) és állítsd be a projektorod zoom-ját, hogy a kép oldalai tökéletesen illeszkedjenek a vetítővásznadhoz. Majd jeleníts meg valamilyen 1,78:1 tartalmat, és állítsd be a felső és alsó értékeket a képhatárok menüben, hogy a kép betöltse a vetítővásznad teljes magasságát. Ez a funkció automatikusan skálázni fogja az 1,78:1 tartalmakat, hogy kivágás nélkül illeszkedjenek a vetítővásznadhoz, miközben a szélesvásznú tartalom a teljes képet lefedi majd. Ez különösen hasznos széles formátumú vetítővászon tulajdonosoknak, akik olyan 4K filmet vagy Blu-ray lemezt akarnak nézni, amely az IMAX jelenetek alatt kinyílik 1,78:1 képarányúra.

Az Envy tartalmazza a madVR profilrendszerét, amellyel készülékek, képmegjelenítők és tartalom függvényében létrehozhatók, majd később visszahívhatók különféle kombinált beállítások. A profilokkal hatékony módon érhetők el különböző menübeállítások csoportosításai, és igény szerint könnyedén felülbírálhatók. Számos előre meghatározott profilt töltöttek már fel ide, egy egyéni profillal kiegészítve, amely tetszőlegesen konfigurálható és átnevezhető. Emellett két előre kialakított csoport is rendelkezésre áll: a forráseszközökön belül nyolc beállítható és átnevezhető profil van; a képmegjelenítőkben pedig négy. Saját csoportokat is létrehozhatsz, például kialakíthatsz egy „nézési módok” nevű gyűjteményt, amelyben nappalhoz, estéhez és denevérbarlanghoz való profilokat állíthatsz be. A rendszer hihetetlenül rugalmas, saját ízlésed és tartalmaid szerint személyre szabhatod a saját Envy-d felületét.

Teljesítmény

Ahogy skálázásra és képjavításra került sor, a madVR Envy Extreme elképesztő teljesítményt nyújtott. Bármilyen felbontást képes egy másik felbontásra felskálázni, és a Blu-ray lemezeidbe, de még az öregedő DVD gyűjteményedbe is új életet lehel. A skálázás kivételes, minden egyes pixelt képes kisajtolni kisebb felbontású tartalmakból úgy, hogy közben az élesség és élkezelés még egy réteget ad az érzékelhető részletekhez. A képjavító funkciók szintén javítják a tömörített anyag megjelenését, de hogy azokat milyen gyakran használják magas minőségű forráskészülékkel, leginkább személyes ízléstől függ. A képsorösszefűzés mentesítő (de-interlacing) funkció és mozgáskezelés hasonlóan lenyűgöző és ezek csak még jobbak lesznek a következő firmware frissítésekkel.

A skálázás és képjavítások kivételesen hatékonyak, így a Blu-ray és DVD filmjeidbe új életet lehelnek.

Az automatikus képarány vezérlés könnyen kezelhető és tökéletesen működik. A videó-jel analizálása közben az Envy azonosítja a képarányt, utána úgy változtatja meg a képet, hogy az illeszkedjen a vetítővászon széleihez, miközben megőrzi a megfelelő keretezést. Természetesen ez arra az esetre értendő, ha szélesvásznon belül kell skálázni a képet, de a kivételes feldolgozóképességnek köszönhetően a valós méretű tartalmak lejátszásakor sincsenek mellékhatások. Az olyan streaming szolgáltatók esetében, amelyek 1,78:1, 1,85:1, 2,00:1, 2,20:1 és 2,35:1 képarányokat használnak, ez a funkció bárkinek nagy segítség, aki szélesvásznat használ, viszont a projektorán nincsen lencse memória funkció. Ez az egyetlen módja annak is, hogy olyan lemezeket lehessen nézni, amelyek 2,35:1 és 1,78:1 között váltogatják a képarányt (vagy akár 2,35:1 és 1,43:1 között, ahogy az IMAX-es Batman v Superman lemezen látható).

Nem pusztán időhúzás; érdemes néhány tartalmat egyszerűen csak lejátszva hagyni, hogy az Envy a megfelelő színtérben legyen. Figyelembe véve, hogy egy LUT mennyi ideig tarthat, a Király Visszatér 4K Blu-ray változata erre jól bevethető. Korábban voltak kompatibilitási problémák a Calman-nel, de úgy tűnik, hogy a legfrissebb 2021 R2 verziójú szoftverrel kijavították azokat. Most már egész könnyű a folyamat és ahogy a fenti grafikákból láthatod, az eredmények elképesztően pontosak.

“Az automatikus képaránykezelés nagyszerű mindenkinek, aki szélesvásznon szeret olyan filmeket nézni, amelyek IMAX jeleneteket tartalmaznak.

A felirateltolás szintén nagyon hasznos, és miközben az Oppo és Panasonic lejátszók lehetővé teszik a lemezeken tárolt feliratok eltolását, sok streaming szolgáltató a fekete sávra igazítja a feliratot, ami nyűg. Ezzel a funkcióval az Envy automatikusan megoldja az említett problémát és biztos lehetsz benne, hogy sosem maradsz le semmilyen feliratról.

A 3D LUT-ok hihetetlen színpontosságot nyújtanak, de ha szeretnéd ennek előnyét kihasználni, akkor szükséged lesz egy minőségi színmérőre és egy e célra alkalmas szoftverre. Emellett nem kevés időt is rá kell szánnod majd, mivel még a Klein K-10 (ami egy gyors műszer) használatával is közel egy óráig tartott, amíg a teljes LUT elkészült. Jóllehet, jobb észben tartani, hogy a 256-pontos LUT 16 777 216 pontos precizitással működik, szóval nem csoda, hogy eltart egy darabig, de az eredmény miatt határozottan megéri befektetni.

A madVR leginkább HDR dinamikus tónustérképezés funkciójáról ismert és jó okkal, mivel ebben is zseniális. Az Envy a lehető legtöbbet hozza ki a HDR-ből, mivel a beérkező jelet analizálva dinamikus tónus térképezést alkalmaz, amely megőrzi az árnyékok és csúcsfények teljes részletességét. Ami talán még fontosabb, hogy ez a funkció akkor is hatékony, ha a HDR 1 000, 4 000 vagy 10 000 nites osztályozással készült.

A HDR dinamikus tónustérképezés döbbenetes, különösen 4 000 és 10 000 nites tartalmak esetén.

A legújabb JVC 4K projektorok is tartalmaznak egy HDR dinamikus tónustérképezés funkciót, úgyhogy logikusnak bizonyult a kettő összehasonlítása. A Spears and Munsil Ultra HD Blu-ray-t használtuk, amelyen megtalálható ugyanazon demó anyag 1 000, 4 000 és 10 000 nites változata is. Van egy különösen nehéz jelenet, amely hóban vágtató lovakat tartalmaz. Ott a tónustérképezésnek meg kell őriznie a havas tájat és a lovak sötétbarna árnyalatát is. A fenti képek mutatják, hogy az 1 000 nites változat a JVC DLA-N7 projektor milyen munkát végez baloldalt, az Envy Extreme átlal feldolgozott kép pedig jobbra látható. A JVC nagyon jó munkát végez és a kettő egész hasonló, viszont az Envy enyhén ügyesebb a csúcsfények részleteinek kicsikarásában.

Ha tovább lépünk a következő demóra, amely 4 000 nites beállítással készült, akkor az eltérések még egyértelműbbé válnak. Itt a JVC már kínlódik az összességében nagyobb fényerővel és a csúcsfények részleteinek megőrzésével, ami végül világosabb barna lovakat eredményez. Fordított esetben az Envy szinte ugyanazt a képet kézbesíti 4 000 niten, amit 1 000 niten. Nagyon lenyűgöző.

Ugyanez érvényes a 10 000 nitesre kidolgozott felvétel nézésekor is. A JVC olyan képet nyújt, ami azonos a 4 000 nites teljesítményével, az Envy pedig ismét tökéletes eredményeket mutat. Nagyon kevés HDR tartalom érhető el 10 000 nites kidolgozásban és a legtöbb streaming szolgáltató 1 000 nitet használ, viszont sok Dolby Vision kiadás 4 000 nites beállítást alkalmaz, így az Envy határozottan érzékletesebbé teszi az ilyen jellegű tartalmat. Filmek nézésekor az Envy dinamikus tónustérképezése bámulatos HDR képet mutat – a The Revenant (A visszatérő – 2015) havas tájképeitől az Overlord (2018) hosszas éjszakai jeleneteiig, a The Greatest Showman (A legnagyobb showman – 2018) pompázó atmoszféráját és a Blade Runner 2049 (Szárnyas fejvadász 2049) stilizált színvilágát beleértve.

Még akkor is, ha jobb tónustérképezést akarsz – hogy mennyire éri meg az olcsóbb vagy drágább eszközt megvásárolni, egyéni igényektől és anyagi lehetőségektől függ. De hogy kontextusba helyezzük, a JVC DLA-N5 kb. 2 000 000 Ft, a DLA-N7 kb. 3 000 000 Ft, és még a DLA-NX9 is kezd reálisnak tűnni kb. 6 000 000 forintért!

Kellene vásárolnom egyet?

A madVR Envy Extreme vitathatatlanul lenyűgöző élvonalbeli videó processzor, amely semmihez nem fogható teljesítményt nyújt MI által támogatott képméretezés, felskálázás, sávmentesítés, mozgássimítás és képjavítás tekintetében. Az a képessége, hogy káprázatos szintű színpontosságra képes a 256-pontos LUT-oknak köszönhetően, kétségtelenül elnyeri majd a kalibrálók tetszését, miközben automatikus felirateltolása és képaránymódosító képessége menő extráknak számítanak. Hardverének felépítése moduláris, terveznek hozzá új kiegészítéseket a jövőben, hogy hatékonyabban működjön, ugyanakkor internetről letölthető firmware frissítések is várhatók.

A fő célközönségnek számító egyedi installációs piac ugyancsak értékelni fogja e processzor komplex geometria vezérlését, IP automatizálási és irányítási lehetőségeit, annak tényét, hogy támogatja a főbb intelligens vezérlő alkalmazásokat és távoli hozzáféréssel is kezelhető. Viszont a legnagyobb termékelőnye, hogy kivételes HDR képet képes varázsolni a projektoroknak, köszönhetően élvonalbeli, képkockáról képkockára történő dinamikus tónustérképezés (DTM) funkciójának. Feltehető, hogy ez a funkció lesz önmagában, amiért eleve sok megszállott érdeklődését felkelti majd az Envy, ami minden bizonnyal egy tökéletes USP (értékesítési kulcspont), mivel kivételes eredményeket garantál.

Az Envy Extreme egyértelműen olyan termék, amit az ultra high-end piacra szántak, ahogy azt hatszámjegyű árcédulája is bizonyítja. Úgyhogy, ha te egyedi installációkon dolgozol és Barco, Christie projektorokat vagy akár high end Sony vetítőket értékesítesz, ez a processzor kétségtelenül kielégít majd számos igényt ’relatív’ elfogadható áron. Talán meglepő, hogy ezek az ultra-high-end projektorok gyakran mellőzik a lencsememória funkciót vagy fejlettebb kalibrációs lehetőségeket, ugyanis nagy rá az esély, hogy ilyen tekintetben lekörözi majd őket egy külső processzor.

Viszont, ha egy JVC 4K projektort birtokolsz, akkor az Envy szolgáltatásai nem biztos, hogy olyan kritikus fontosságúak, mivel nem feltétlenül fog az árának megfelelő javulásokat mutatni. Ezzel együtt csak a DTM önmagában már teljesen új szintre tornászta az aktuális JVC teljesítményét. Az Envy áránál azt is figyelembe kell venni, hogy hosszútávú befektetés, amely naprakész marad a hardveres és firmware frissítéseknek köszönhetően. Végső soron, a madVR Envy egy lenyűgöző processzor, amely méltó az „Osztálya Legjobbja” jelvényre, de ahhoz, hogy vitathatatlan báját élvezhesd, jó mély zsebekre lesz szükséged.

Előnyök

 • Kivételes képfeldolgozás
 • Elképesztő HDR dinamikus tónus térképezés
 • Hihetetlenül pontos 3D LUT kalibrációk
 • Hasznos automatikus képarány vezérlés
 • Praktikus filmfelirat újra-igazítás
 • Könnyű telepíthetőség és beállítás
 • Makulátlan megépítési minőség

Hátrányok

 • Szemkápráztatóan drága
 • Csalódást keltő távvezérlő
 • Erősen korlátozott csatlakozók
 • Ez a bestia hatalmas
 • Megépítettség: 9
 • Csatlakozók: 6
 • Kalibrációs vezérlés: 10
 • Skálázási teljesítmény: 10
 • Dinamikus tónustérképezés: 10
 • Feldolgozott kép minősége: 10
 • Ár/érték arány: 6
 • Összegzés: 10


A Steve Withers által publikált, eredeti, angol nyelvű cikk elolvasható ide kattintva, az avforums.com weboldalon.