hdmi-csatlakozo2017 November végén a kaliforniai HDMI Forum Inc. közzétette a HDMI 2.1 specifikáció adatait, ami minden HDMI 2.0 alkalmazó számára elérhető. Mit lehet még tudni róla?

A legfrissebb szabvány specifikációja különféle magasabb felbontású videókat és képfrissítési frekvenciákat támogat beleértve a 8K60 és 4K120 formátumokat, valamint a szükség esetén akár 10K-s felbontást.

A dinamikus HDR formátumokat ugyancsak támogatja, emellett sávszélességének kapacitása immár másodpercenként 48 gigabit is lehet. A 48 GBps sávszélesség támogatásával megszületett az új, Ultra High Speed HDMI kábel szabvány. Az így kapott verzió biztosítja a nagyobb adatmozgatással lehetségessé váló olyan extrákat, mint a tömörítetlen 8K HDR mozgókép. A szabvány részét képezi a kivételesen alacsony EMI (elektromágneses interferencia) is, amely csökkenti a közelben lévő vezeték nélküli eszközökkel való zavarokat.

A HDMI 2.1 visszafelé kompatibilis a korábbi verziókkal és a HDMI Forum tecnikai csapata fejlesztette ki, amely tagokként a világ vezető gyártóit, konzumer elektronikai, mobiltechnológiai és számítástechnikai cégeit is magába foglalja. ” A HDMI Forum küldetése, hogy a piaci szükségeknek megfelelően fejlesze a specifikációkat, a nagy teljesítmény iránt növekvő nagy igényeknek megfelelve, miközben jövőbe mutató termékeket tesz lehetővé” – említette Robert Blanchard a Sony Electronics képviseletében (aki egyúttal a HDMI Forum elnöke is).

hdmi-21-csatlakozo-formatum

A HDMI 2.1 specifikáció az alábbi szolgáltatásokat foglalja magába:

Magasabb felbontású videók támogatása gyorsabb frissítési frekvenciával, beleértve a 8K60 és 4K120 mozgóképeket valamint a 10K felbontást, amelyet fogyasztói AV és ipari ágazatok egyaránt elérhetnek.

Dinamikus HDR támogatás, amely lehetővé teszi a videojel ideális mélység, részletezettség, fényerő, kontraszt és szélesebb színspektrum melletti megjelenítését.

Az eARC által egyszerűbbé válik a csatlakoztathatóság, még inkább felhasználóbarát a használat és a legfejlettebb hangformátumok is támogatást élvezhetnek.

A tovább növelt képfrissítési rátának köszönhetően még simább és egyenletesebb mozgás valósulhat meg filmek, videók és videojátékok közben. Utóbbiba beletartozik: Variable Refresh Rate (VRR), amely csökkenti vagy megszűnteti a szaggatást, képugrást. A Quick Media Switching (QMS) videók és filmek lejátszása előtt megszűnteti a fekete képpel járó késedelmet. A Quick Frame Transport (QFT) csökkenti a késést az egyenletesebb, laggolás nélküli játékélményhez és a valósidejű virtuális valóságon alapuló szoftverekhez. Az Auto Low Latency Mode (ALLM) lehetővé teszi az ideális késleltetési beállításokat hogy interaktív, ugyanakkor zavartalan maradjon a nézési élmény.

A HDMI 2.1 teljesítéséhez szükséges specifikációt 2017 első és harmadik negyedéve közt publikálják, a HDMI alkalmazókat értesítik, amint elérhetővé válik.