házimozi rendszer építésÖsszeszedtünk néhány hibajelenséget, amelyek házimozi rendszerünk hangfalaira lehetnek káros hatással. Ha ezt a néhány gikszert elkerüljük, máris sokkal jobb minőséget produkáló hangfal szett birtokosai lehetünk!

Hangfalak és mélyládák rezgéselnyelése

hazimozi-rendszer-epites-hiba-rezgesAkár hisszük, akár nem, kis és nagy hangfalak, sőt, aktív mélyládák is jobban szólnak, ha gondoskodunk a rezgésük csillapításáról. Tedd csak rá a kezed a hangfalaidra, miközben kicsit hangosabban szólnak, érezheted, hogy a doboz enyhén rezonál, vibrál a tenyered alatt! Ezt a fizikai rezgést a hangszórók előre-hátra történő mozgása okozza. Ha csak simán lerakod a médiabútorra vagy padlóra hangsugárzóidat, akkor az alattuk lévő felület elnyeli a rezgéseket. Ez viszont nem tesz jót a hangminőségnek. A padló ugyanis azáltal, hogy közvetlenül érintkezik a hangfalaiddal, “elveszi” azok energiáját! Megoldás: tegyél vibráció csökkentő elemeket (hangfal alátét, hangfal tüske) a dobozok alá! Ha a szobád parkettás, akkor tegyél ötforintost vagy alátétet a tüskék alá, így a padló sem sérül meg. Ha falra szerelt hangsugárzókat használsz, akkor ügyelj rá, hogy a dobozok ne érintkezzenek közvetlenül a mögöttük lévő fallal. Ilyen esetekben minimum a Praktikerben kapható filckorongot, vagy ami még jobb, szilikon gumi alátétet érdemes felragasztani a hangsugárzó hátuljára. Így a vakolat sem kopik le idő előtt. Ülj le, és hallgasd meg a rendszert, miután valamennyi hangsugárzó rezgéscsillapítását elvégezted. Mit tapasztalsz, jobb lett a hang? Javultak a basszusok? Ugye, hogy a kis apróságok mekkora változást képesek okozni?

A házimozi hangfalak elhelyezése

hazimozi-rendszer-epites-hiba-hangfal-elhelyezesA nagy hangfalak előnye, hogy hihetetlenül nagy hangnyomásszintet nyújtanak, ugyanakkor sokszor mélyláda nélkül is meglepően jó basszust keltenek. Azonban a nagy hangfalak elhelyezése nagyobb problémákat jelent. Ha rossz helyre tesszük dobozainkat, akkor előfordulhat, hogy az ülőpozíciónkból nem kapjuk meg az ideális hangszínpadot, vagy az áhított basszusokat. Lehet, hogy a bemutatóteremben majd’ kiverték az ablakot ugyanezek a hangsugárzók, otthon mégis erőtlenebben teljesítenek. Ezért nem mindegy, hogy hova kerülnek a házimozi hangfalszett dobozai és a házimozi fotel. Ugyancsak fontos, hogy a center hangfal a televízió középvonalában, a képhez minél közelebb kerüljön. A mélyládák elhelyezése különösen számottevő, hiszen a jó basszus jelenti a házimozi hangélmény stabil alapját. Megoldás: ha nem tudsz nagy hangfalakat elhelyezni a szobádban, használj bátran külön mélysugárzót! A számodra megfelelő mélyláda kiválasztásában szívesen segítünk. Ügyelj rá, hogy az otthonodban lévő házimozi hangfalak elhelyezése a szakmai javaslatoknak megfelelően történjen. Ha úgy érzed, útmutatásra van szükséged, akkor elég, ha küldesz nekünk e-mailben képet vagy alaprajzot a szobádról, és örömmel adunk további tájékoztatást arról, hogy Neked milyen lépésekkel lehet jobb házimozi rendszered.

Nem egységes hifi vagy házimozi rendszer építés

revel concerta házimozi rendszer 5.1 hangfalszettAmikor házimozi rendszer építés előtt állsz, nem árt szem előtt tartanod, hogy minden egyes láncszemnek összhangban kell lennie egymással. Lehetnek nagy hangfalak a szobádban, a nagyobb dobozokhoz viszont komolyabb erősítő szükséges. Ha mindent ki szeretnél hozni a hangsugárzóidból, akkor a házimozi erősítőn nem érdemes spórolni. Ugyancsak kulcsfontosságú, hogy a hangfalaiddal azonos szériába tartozó házimozi center hangfalat válassz. A center hangfal fontosságáról korábban írtunk, régebbi írásunk itt olvasható. Ugyancsak érdemes megfontolnod, hogy a rendelkezésre álló összegből ne egy, hanem két mélyládát vásárolj, ugyanis a dupla mélysugárzós rendszerek sokkal hatékonyabb és könnyebben konfigurálható rendszert eredményeznek. Az aktív mélysugárzók fontosságáról és működéséről írt, korábbi cikkünk itt olvasható. Gyakran előfordul, hogy a felhasználók más szériákból, vagy ami még rosszabb, más gyártóktól válogatják össze a front, center és háttérsugárzó csatornákat. Ha azt szeretnéd, hogy észrevétlenül elmerülhess kedvenc filmjeid világában, akkor az a minimum, hogy egy márkából, és egy szériából válogasd össze a hangfalaidat. Máskülönben minden irányból más tónusú, más karakterű hangot fogsz hallani, ami erősen megtöri a filmekkel, zenékkel való azonosulást. Megoldás: függetlenül attól, hogy mekkora összeget szánsz házimozi rendszer építés céljára, vannak bizonyos arányok, amelyeket célszerű követni. Tartsd be a javasolt arányokat, érdemes kiforrott gyártók kínálatából böngészni.

Helytelenül bekötött házimozi rendszer

A laikus felhasználóknak talán nemhazimozi-rendszer-epites-kabel egyértelmű, de a kábelezés minőségén és bekötésén is sok múlik. Gyakran találkozunk olyan esetekkel, hogy a felhasználó a lakás felújításakor előre be szeretné húzni a hangfalkábelt, és ezt a lépést a villanyszerelőre bízza. A villanyszerelő sok esetben olcsó, szűk keresztmetszetű hangfalkábelt húz a falba, ami elektromossági szempontoknak valóban megfelel, akusztikai tulajdonsága viszont gyenge. A jó hangsugárzó vezetékek 2,5 négyzetmilliméteres keresztmetszetnél kezdődnek. A fordítva bekötött hangfalkábel abnormális, frusztráló hangszórást okoz. Ilyenkor továbbra is szól a hangfal, tehát kezdőként nem is biztos, hogy érzékeljük a hibát, csak azt vesszük észre hosszú távon, hogy valami nem stimmel, valamiért nincs sztereó térhatás és egy vákuum-szerűen kiszívott hangmezőben ülünk. Egy házimozi beállítása már a kicsomagolástól kezdve elkezdődik, nem csak a szoftver állítgatása a lényeg. Például a helytelen fázissal bekötött tápkábel nem tesz jót egy érzékeny áramkörű médialejátszó és házimozi erősítő hangjának sem. Csak azt érezzük, hogy valahogy tömény, torz és fátyolos a hangkép. Minél nagyobb érzékenységű  házimozi rendszert használunk, a kis hibák annál nagyobb bélyeget nyomnak a végeredményre. Megoldás: használjunk fázisceruzát, és ellenőrizzük le minden tápkábel fázishelyességét. Ügyeljünk rá, hogy a hangfalkábel “piros” oldala mindig az erősítőn és a hangsugárzón is a “piros” aljzatba kerüljön, a “fekete” pedig a “feketébe”. Mielőtt megvásárolnád a hangfalaidhoz szánt zsinórt, konzultálj velünk, szívesen ellátunk hasznos tanácsokkal!

Házimozi rendszer építés a szoba optimalizálása nélkülmoziszoba-akusztika

Kedvet kaptál egy otthoni multimédiás központ, álmaid játszó szobájának megépítéséhez? Nagyszerű! Mi a pontos elképzelésed? Minden részletre gondoltál? Sokszor csak a házimozi szoba építés befejezése után derül ki, hogy kimaradtak egyes létfontosságú részletek. Itt nem csak a popcorn gépre és az elektromos lábtámaszra gondolunk. Egy kifelejtett vagy túlságosan rövid kábel, túlzottan szűk kábelcsatorna, helytelenül telepített projektor (túl kicsi vagy túl nagy kép) illetve nem ideálisan elhelyezett aktív mélyláda rengeteg galibát tud okozni, és még csak néhányat említettünk a házimozi szoba építés mumusai közül. Ráadásul bármilyen hihetetlenül hangzik, a rendszerünk teljesítményét nagy mértékben maga a szoba, és annak akusztikája befolyásolja. Megoldás: Ha nem szeretnéd a véletlenre bízni, akkor örömmel segítünk Neked házimozi szobád tervezésében! 20 évnyi házimozi beüzemelés tapasztalata áll a rendelkezésünkre, így minden igényre és szituációra igyekszünk a lehető legjobb és hatékonyabb megoldásokat javasolni, hogy elégedetten használhasd házimozi rendszered! A megfelelő szobaakusztika, optimális fényviszonyok és házimozi fotelek alkalmazásával tényleg olyan érzésed lesz, mintha egy prémium moziteremben ülnél!

Reméljük, hasznos volt írásunk! Ha segítségünket kérnéd házimozi rendszer építés, komponensek beállítása, komplett házimozi bekötése vagy hangfalak elhelyezése ügyében, akkor vedd fel velünk bátran a kapcsolatot és szakértőink örömmel állnak rendelkezésedre!

Bejelentkezés házimozi rendszer bemutatóra

 

Látogassa meg bemutatótermünket, és fedezze fel az Ön által kiszemelt eszközök valódi tudását!