hazimozi-processzor-acurus-mini

Ami rögtön feltűnik majd az Indy Audio által gyártott Acurus ACT 4 előerősítő/processzor kicsomagolásakor, az a hátoldala. És nem, nem a számtalan be és kimenetről beszélek. Következzen különc high end processzor tesztje!

Mivel ez egy Dolby Atmos és DTS:X támogatással rendelkező, 13.3 csatornás házimozi processzor, értelemszerűen rengeteg csatlakozót látunk rajta. Példának okáért, nyolc HDMI bemenet és két kimenet, három koaxiális és három optikai digitális bemenet, négy 12V trigger kijárat, öt analóg sztereó bejárat (beleértve egy dedikált phono lemezjátszó aljzatot), 14 csatornányi XLR kimenet, 16 csatornányi RCA kimenet és két RS-232 port. Szóval a “rengeteg” még közel sem fejezi ki a rendelkezésre álló opciók tömkelegét.

De nem ez ragadja meg először a figyelmet. Nem, az első feltűnő dolog a hátoldalon lévő vastag és gyönyörű árnyalatú fehér lemez, fekete jelölésekkel. “Ez csinos”, gondolják majd. Szép esztétikai elem, amely által az ACT 4 házimozi processzor még jobban kilóg a sorból, mint amennyire különben is teszi. Kár, hogy a legtöbben nem is látják majd (és Te is legfeljebb egy-két alkalommal fogod), ám legyen.

Mikor leguggolsz vagy térdelsz a készülékállvány mögé, hogy beállítsd a szerelő lámpádat, míg bekötöd az ACT 4 összes bemenetét és kimenetét, akkor válik előnyössé a teljes egészében fehér hátsó panel. A kontrasztos megjelenés által valósággal kiugranak a csatlakozók. Nem kell fotókra vagy diagramokra kancsalítani, mialatt az ujjad rajta tartod a csatlakozón, amíg bejárod útvesztődet a center csatornáig.

Látszólagos apróságnak gondolnánk, persze, de épp ez az egyike azon tucatnyi, jellegzetes extráknak, amelyektől az ACT 4 minden általam eddig látott házimozi processzor készüléktől eltér. Emellett ott van még természetesen a nagy előlapi érintőkijelzős kezelőfelület is, amely nem feltétlenül a puszta jelenlétével tűnik ki – elvégre ennyi év után már mindannyian szívesen állítanánk be házimozi processzort egy beépített érintős panelről – hanem intuitív és egyszerű, logikus kiosztásával.

Vegyük például a hangfal beállító menüt. Az első dolog, amit meglátunk, az a hangfalak grafikai reprezentálása felső nézetben. Balra láthatók a fekvő (vízszintesen kiosztott) csatornák – “5” vagy “7” illetve “9” csatornás elrendezésben. Így van, 9-et írtam. Lehetőséged van bal bal és jobb szélességi csatornákkal kiegészíteni a standard L, C, R, bal háttér, jobb háttér, bal oldalsó és jobb oldalsó elrendezést. Ha eme potenciális kollekcióból akármelyik hangsugárzó nem szerepel a rendszeredben, egyszerűen csak koppints rá, hogy kék helyett pirossá váljon.

Következő? Mélyláda. Egy, kettő, vagy három darabbal rendelkezel? Egyszerűen csak nyomd meg a helyes választ. Jobbra láthatók a fej fölötti, más néven magassági háttérsugárzó csatornák – ezek is nevetségesen sok variációban konfigurálhatók. Egyszerűen csak két fej fölötti hangfalat használsz? A szoba elején, közepén, vagy hátulján helyezkednek el? Négy mennyezeti hangszóró lett telepítve? elülső felső és hátsó felső (azaz falba süllyesztett) vagy mennyezeti elülső és mennyezeti hátsó (vagyis plafonba épített, mennyezeti hangszóró) kialakításúak? Vagy talán hat mennyezeti hangszóró hajtását akarod, kettővel elöl, kettővel középen és kettővel mögötted.

Természetesen nem telítheted ki az egyenleg mindkét oldalát. Utóbbi alatt azt értem, hogy nem lehet 9.3.6 csatornás házimozi rendszer hajtásra állítani. De a kezelőfelület elegánsan tudomásodra adja, hogy mit tehetsz meg és mit nem. Ha kilencet engedélyezel a földön akkor már nem szólhat két mennyezeti hangszóró. Könnyen be tudsz konfigurálni viszont 5.2.6 vagy pl. 7.3.6 kiosztású házimozi rendszert. Amint végeztél hangfal felállásod bepötyögésével, az ACT 4 házimozi processzor fürgén újrarendezi a hangfalak kiosztását (nevetségesen gyorsan, hozzáteszem, az is lenyűgöző, amilyen sebességgel képes felállni készenléti üzemmódból) és máris egy olyan menübe kerülsz, amely minden egyes csatornának parametrikus EQ beállítást tesz lehetővé.

Így van, ez nem tartalmaz szobaakusztika korrekciót. Ki kell számítanod a saját késleltetéseid (ehhez kapsz tanácsot a kézikönyvből). Magadnak kell beállítanod a távolságaid. Ha pedig EQ-zni szeretnéd a hangfalakat, le kell futtatnod saját frekvenciahullámaidat, és elvégezni az egyéni finomhangolást.

Csak emlékeztetőül; külső segítség is bevonható. Amellett, hogy különféle tónusokat és zajokat képes magától is generálni, az ACT 4  házimozi processzor lehetővé teszi, hogy bevonjunk külsőleg létrehozott hangzásokat, mint amelyeket a Room EQ Wizard vagy Dayton Audio-féle OmniMic tartalmaz, és kiszámítsuk saját beállításainkat (csatornánként négy sávos parametrikus EQ, variálható Q-val, globális magas és alacsony szűrőkkel), amelyeket manuálisan kell bepötyögni.

 Nem akarok ezen tovább lovagolni, de tudom, hogy egyeseknek csalódni fognak az automatikus szobaakusztika korrekció hiányától. Habár hogy őszinte legyek, csak két akusztikai mérő rendszerre tudok gondolni, amelyek közel olyan jó eredményeket produkálnak, mint amit én manuálisan elérhettem tónus generátor és hangnyomás mérő használatával – az Anthem Room Correction és a Dirac. Mivel ez nem egy Anthem termék, előbbi ki is esik, mint jövőbeni opció. És mivel az ACT 4 házimozi processzor egyéni értéket képvisel, gondolom utóbbi licenszelése nem tűnt vonzó lehetőségnek. Mindenesetre Rick Santiago, az Indy Audio Labs társalapítója már tett rá utalást egy beszélgetés közben, hogy a cég már dolgozik saját automatikus szobaakusztika korrektor rendszerén, amelyet meghatározatlan időn belül az ACT 4-ben is elérhetünk, de egyelőre a parametrikus EQ is simán megteszi.

Akik közületek kellően figyelnek, észrevehettek egy apró tényezőt. Ahogy az ACT 4 beállításának funkcióit ecseteltem, nem említettem a képmegjelenítőre küldött grafikus felhasználói felületet, csak az érintőkijelzőét. Azért, mert nincs képre küldött menü. De nem is igazán kell, hogy rendelkezzen vele az ACT 4, mivel praktikus webes interfészén keresztül is beállíthatjuk. Mindössze annyit kell tenned, hogy befejezed az érintőkijelzőn a hálózat beállítását (gyerekjáték, úgy hagyod a DHCP-t vagy beütöd manuálisan saját IP címed), majd végrehajthatod a teljes hangfal kalibrációt és EQ-t azonos hálózaton lévő laptopról, számítógépről vagy mobilról is. Egy Apple-általi, egyelőre rejtélyes biztonsági beállítás miatt nem hozzáférhető Safari-ból, viszont az iOS alapú Opera böngésző gond nélkül megnyitja és a Chrome for OS X is simán látja. Ha Android mobileszközt vagy PC-t használsz, akkor nincs semmi gond.

hazimozi-processzor-acurus

Mivel az ACT 4 házimozi processzor továbbra is relatív újszülöttnek számít, a fejlettebb vezérlő platformokhoz szükséges meghajtó programok még nem születtek meg teljesen. Én egy az Indy Audio Labs által biztosított, Control4 IR drivert használtam a tesztelés alatt, de mire ezt olvasod, már el kell készülnie egy IP alapú meghajtónak is. Ugyanez érvényes más vezérlő platformokra is.

Ami lenyűgözött, hogy mennyire egyszerűen lehet automatizált szoftver nélkül is vezérelni az ACT 4-et. Mellékelt távvezérlője az egyszerűség és elegancia netovábbja, hangerő, forrásválasztás és éjjeli mód gombokkal, utóbbival a dinamikatartomány állítható, továbbá néhány további billentyűvel különféle hangmódok közt válogathatunk.  Az “Auto” lenyomásával akármelyik forrást elérhetjük és máris megszólalhat konfigurált házimozi rendszerünk. A Direct egyszerűen azt adja, ami beérkezik a bemeneten. A Dolby és NeutralX gombok lehetővé teszik, hogy oda-vissza variálhassunk a preferált átkevert formátumok közt.

hazimozi-processzor-acurus-2

Tudom, hogy csak rövid gyónást teszek csak a teljesítményről, de az ACT 4-nek még a hangja is egyszerűen hihetetlen. Nem hiperbola: egyike a legkiválóbb hangú házimozi processzor készülékeknek, amiket volt szerencsém valaha hallani. A végletekig tiszta, dinamikus és kellemes, kivételesen levegős és gazdag részletességgel. Ugyanakkor valamit elárul erről a lenyűgöző eszközről, hogy ez az utolsó dolog, ami eszembe jut, ahogy írok róla. Az Indy Audio Labs elképesztő és tudásához mérten rendkívül jól árazott házimozi processzort adott ki a kezei közül, ami nem csak simán figyelemre méltó.

hazimozi-processzor-acurus-3

Az Indy Audio Labs megalkotott egy Amerikai gyártmányú Dolby Atmos/DTS:X házimozi processzor készüléket, amely vetélytársait messze túlszárnyalja, nem csak csatlakozási lehetőségek hanem funkcionalitás és ár tekintetében is. Teljesítménye lehengerlő, rugalmassága ebben az árkategóriában páratlan, emellett kivitelezése is makulátlan.

A fenti, Acurus ACT 4 házimozi processzor készülékről olvasható cikk eredeti, angol nyelvű verziója a Residential Systems honlapján olvasható.

Az ACT 4-ről részletes leírást, paramétereket ezen a linken találsz >>>

Próbáld ki Te is bemutatótermünkben, jelentkezz be egy élménydús házimozi rendszer demóra!

Bejelentkezés Acurus házimozi processzor bemutatóra

 

Látogassa meg bemutatótermünket, és fedezze fel az Ön által kiszemelt eszköz valódi tudását!