aktív hangfal jelentéseSokszor halljuk, hogy „aktív hangfal” és „passzív hangfal”. Mindkét típus más előnyöket és hátrányokat takar. Most az aktív hangfalra kitérve elmagyarázzuk, hogy mit jelent, mire jó, és milyen típusai léteznek.

Mit jelent pontosan, hogy aktív hangfal?

Az aktív hangfal beépített erősítővel rendelkezik, így nem szükséges külön elektronika a hajtásához. A kialakítás fő előnyei közé tartozik a helytakarékosság és nagyobb energiaHigh end aktív hangfal Meridian DSP8000 hatékonyság. Mivel az aktív hangfal tervezése „házon belül” történik, a rendelkezésre álló hangszórók paramétereihez igazodó teljesítményű végerősítőt vagy végerősítőket szoktak a dobozba építeni. Így nem kell feleslegesen nagyobb áramfelvétellel dolgozó elektronikával hajtanunk a hangfalat. A kialakítás hátránya, hogy az erősítő beépített, tehát utólag nem cserélhetjük. Így valamelyest korlátozottak a bemeneti lehetőségek, hacsak nem rendelkezünk különálló sztereó vagy házimozi processzorral.

Milyen aktív hangfal való nekem?

Akkor is érdemes megfontolnia aktív hangfal beszerzését, ha nem szerkeszteni, hanem hallgatni szeretne filmeket vagy zenéket. Az aktív topológia előnye a felsőkategóriában mutatkozik meg. Ha kimondottan otthoni felhasználás a cél, akkor a Meridian high end aktív hangfalak mellett hatásos érvek szólnak. Egyrészt, ezek a dobozok nem igényelnek külön erősítőt. A hagyományos, ún. „passzív” high end hifi hangfalakhoz többnyire olyan erősítőt kell vásárolnunk, amely túlméretezett tápegységgel rendelkezik, hogy kezelni tudja a hirtelen jelugrásokat. emotiva airmotiv6 aktiv hangfal 1Ezek az elektronikák hosszú távon nem hatékonyak, ráadásul a passzív hangsugárzókban lévő keresztváltó is szűrőként hat a frekvenciákra. A Meridian high end aktív hangfal típusainak mindegyike digitális keresztváltóval rendelkezik, és minden egyes hangszórójukat külön erősítő hajtja. Például egy DSP 5200 high end aktív hangfal párat 6 db különálló, processzor által vezérelt végfok hajt. Mi több, ezek a hangfalak digitális jelúttal működnek, magyarul a jelet adatként kezelik egészen addig, míg az a hangszórókig nem jut el. Így szokatlanul tisztán és élénken halljuk meg az általunk jól ismert zenéket.

Aki munkavégzésre, hangszerkesztésre keres egy megbízható dobozt, az kimondottan stúdió hangfal választásával jár a legjobban. Ilyeneket gyárt például az amerikai Emotiva cég is. Ezek a dobozok kevésbé szobadísz jellegűek, külsejük mellőzi a nappali szobákban mutatós dizájnelemeket, hiszen diszkrét, sallangoktól mentes stúdiókörnyezetben kell teljesíteniük, a keverőpult vagy munkaállomás két végében. Az Emotiva legkisebb stúdió hangfal típusai már 150 000 Ft /pár alatti áron elérhetőek hobbi hangmérnökök vagy kezdő, otthoni stúdió tulajdonosok számára. A meglehetősen gazdag skála legtetején áll a Stealth 8 aktív stúdió hangfal, mely a profi szakemberek választása. E típus egyrészt kiválóan terhelhető, másrészt 1 dB-s pontossággal igazodik a gyártó által meghatározott referencia sztenderdhez. Az elképesztő linearitás előnye, hogy kíméletlenül őszinte hangot kapunk, ami minden nüansznyi hibát és rezdülést megmutat az adott felvételben.

Aktív hangfal meghallgatási lehetőség

Ha szeretné közelebbről megismerni az Emotiva és Meridian aktív hangfal kínálatát, szívesen fogadjuk bemutatótermünkben, ahol sztereó és házimozi rendszer felállásban is meghallgathatja őket akár saját, kedvenc zenéivel. Ha további információkat szeretne megtudni aktív hangfal ügyben, vegye fel szakértőnkkel a kapcsolatot és örömmel segítünk!